Jeanne-Marie Engelen
Kunstwerk Ontbijttafeltje oranje
Detail Zeeuws Knoopje

Jeanne-Marie Engelen

Inspiratie door verbinding

Zien, horen en voelen. Daar hebben we in het dagelijks leven allemaal mee te maken. Voor Jeanne-Marie Engelen beginnen daarmee de ideeën. "Ik houd ervan te combineren en te experimenten met technieken en materialen. Zo kan ik mijn gedachten letterlijk vormgeven. Verbinden de indrukken die ik heb opgedaan zich met mijn werk."

Zoektocht naar grenzen

Het werk van Jeanne-Marie wordt gekenmerkt door perfectie, vakmanschap, strakke vormgeving en zonder twijfel een vleugje humor. Handvormen, draaien en het werken met eigen mallen leiden samen tot origineel, veelzijdig keramiek. "Het eindresultaat moet bijzonder zijn. Ieder werk opnieuw is voor mij dan ook een zoektocht naar de grenzen van het materiaal", aldus Jeanne-Marie Engelen.

Scheppers en bouwers

Volgens Jeanne-Marie zijn er scheppers en bouwers. De schepper speelt en vormt met de klei en het glazuur. Hij geniet van de verrassingen die de klei, het glazuur en de oven hem brengen. Jeanne-Marie omschrijft zichzelf meer als een bouwer. "Ik broed eindeloos op mijn ideeën. Maak een plan, experimenteer, maak proeven. Het is een zorgvuldig proces om dat wat ik in mijn hoofd heb, daadwerkelijk vorm te geven".

Uitdaging vanuit fascinatie

Enerzijds is klei zo kneedbaar en flexibel. Anderzijds zo weerbarstig als het maar kan zijn. Voor Jeanne-Marie is klei al jaren een fascinerend materiaal. "Kleien, kan iedereen. Goede keramiek maken, dat is een heel ander verhaal. Je werk moet het hele proces van uitvoeren, drogen en meerdere keren stoken goed doorstaan. Het idee, de uitvoering en de afwerking moeten dan ook nog eens een beeld opleveren, dat bijzonder is om naar te kijken. Dáár ligt voor mij de uitdaging. Iedere keer weer."